Необходими продукти:
- 50мл прясно мляко
- 1 пакет суха мая
- 2 с.л. захар
- 90г масло
- 200мл прясно мляко хладко
- 2 яйца + 1 белтък/жълтъка се отделя за намазване на кифличките/
- 100г захар
- 1 ч.л ванилов екстракт
- Около 600г брашно
- 1с.л портокалови корички
За плънката:
- 6с.л кафява захар - фина
- 1ч.л какао
- 1/2ч.л канела
- 1ч.ч стафиди
- 60г масло
- 1ч.л портокалови коричики
Начин на приготвяне или как се прави десертът:
- Всички продукти се смесват до еднородна паста, като накрая се добавят стафидите.
- Поставете в купа маята заедно с топлото прясно мляко и 2с.л захар, разбъркайте добре. С помощта на тел за разбиване прибавете 50гр брашно. Оставете сместта настрани докато маята втаса и изпълни купата.
- В друга купа пресейте 400г брашно, добавете портокаловите корички и по средата направете кладенче.
- В отделна купа с помощта на миксер разбийте яйцата заедно със захарта и 1ч.л ванилов екстракт. В кладенчето изсипете продуктите: млякото, втасалата мая, разбитите яйца, без маслото. Започнете да омесвате като добавяте брашно постепенно до получаване на меко, лепнещо тесто. След като тестото е готово прибавете маслото/което трябва да е на стайна температура/и продължете да масите. Когато маслото е добре разпределено в тестото покрийте купата с найлоново фолио и оставете да втаса докато удвои обема си. Тестото ще е доста меко и лепнещо, но така трябва да бъде.
- Намажете формички за мъфини много добре с масло. След като тестото е втасало го разточете върху леко на набрашнен плот.
- Намажете равномерно тестото с приготвената паста за плънка. Прегънете по ширина по средата и го нарежете на парчета, всяко с широчина около 4см.
- Всяко парче отрежете на 3части, които оплетете на малка плитка. Направете от всяко парче оплетено на питка, топче и го поставете във формичка за мъфини.
- Покрийте така оформените кифличка с найлон и ги оставете да втасат за около 30 мин.
- Изпечете кифличките за 35-40мин на 180°.
Рецепта предоставена от Радина Рачева.
Радка Тодорова 4 год
Супер рецепта!?