Необходими продукти:
- 1 лист бутер тесто
- 4 с.л. конфитюр от портокал
- 2 ябълки
- 20 г масло
- 1 с.л. кафява захар
За карамелизираните орехи:
- 50 г орехови ядки
- 4 с.л. кафява захар
- 1 с.л. вода
За сервиране:
- Спрей сметана
- Канела
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса. Извадете тестото от фризера и оставете да се размрази напълно в хладилника.
- Почистете ябълките от семената и нарежете на тънки резенчета без да махате кората.
- В плитък съд сложете захарта, добавете водата и оставете да се карамелизира на средно-силен огън до получаването на кехлибарен цвят.
- Сложете орехите, разбъркайте и изсипете в тава покрита с хартия за печене. Разпределете орехите, така че да са на един пласт и оставете да се охладят.
- С ринг с диаметър 11-12 сантиметра изрежете 4 диска от тестото.
- Надупчете с вилица, като оставете около ½ сантиметър по края без да дупчите и намажете дисковете тесто с портокаловия конфитюр. Отгоре подредете резенчета ябълка и намажете с разтопеното масло.
- Печете 15-18 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна, докато тестото бухне по крайчетата, а ябълките омекнат. Извадете готовите галети от фурната и оставете да се охладят за няколко минути.
- Гарнирайте с бита сметана и поръсете с едро нарязаните орехи и смляна канела.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.