Необходими продукти:
- стар козунак 500 г
За крема:
- яйца 2 бр.
- захар 8 с.л.
- брашно 6 с.л.
- прясно мляко 800+200 мл
- ванилия 1 бр.
- краве масло 50 г
Начин на приготвяне:
- За тази вкусна и лесна за приготвяне торта се използват останал стар козунак и домашно приготвен яйчен крем. Кремът се приготвя, като в купа се разбиват яйцата със захарта до побеляване. Прибавя се предварително пресятото брашното, част от прясното мляко и ванилията.
- Сместа се слага на котлона и се вари на умерена температура. Бърка се непрекъснато, като на няколко порции се налива останалото мляко (общо 800 мл), докато се сгъсти, без да се образуват бучки. Накрая се добавя кравето масло и отново се разбърква.
- Козунакът се нарязва на филии, които се потапят за кратко в останалото мляко. Във форма с подвижен борд се подрежда ред козунак, залива се с половината крем, следва отново ред козунак, и се завършва с останалия крем.
- Козуначената торта се оставя да престои няколко часа на хладно, декорира се по желание, след което е готова за консумация.
Рецепта предоставена от Албена Асенова-Писева.