Необходими продукти:
- Яйца: 6 броя
- Захар: 2 чаени чаши
- Брашно: 350 гр.
- Бакпулвер - 1 пакетче
- Ванилия - 2 пакетчета
- Олио: 5 ч.л.
- Прясно мляко: 5 ч.л.
- Какао: 1 с.л.
За украса: / по желание/
- Шоколад Lindt - 1 брой
- Пудра захар - за поръсване
- Шоколадови пръчици / Кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата и захарта с миксер до получаване на пухкава маса. Към нея добавете олиото - на тънка струя, а след това и прясното мляко.
- Следващата стъпка при направата на шоколадовия кекс е да прибавите брашното /предварително пресято/ и бакпулвера - не спирайте да разбивате с миксера. Малко преди да приключите, сложете и ванилията.
- Получената смес се изсипва в намазнена с олио и поръсана с малко брашно кексова форма /по този начин домашният сладкиш по-лесно ще се отлепи след това/. Ако обичате какао, може да добавите 1 с.л. към половината смес, за да нашарите кекса.
- Печете кекса в умерена фурна за около 45 - 60 минути. Преди да го извадите, пробвайте с клечка за зъби дали е готов. Ако по нея не полепва от тестото, значи е време да го извадите от фурната.
- Изчакайте кекса за следобедна закуска да изстине и го залейте с шоколадовата глазура /разтапяте шоколад Lindt - като добавите малко прясно мляко за разреждане/ и поръсете с пудра захар /шоколадови пръчици и кокосови стърготини/.
Рецепта предоставена от Десислава Георгиева.
Димитрина Кирилова 4 год
Отново страхотна презентация.. Браво!