Необходими продукти:
- яйца 2 бр
- прясно мляко 200 г
- захар 250 г
- какао тъмно 50 г
- олио 80 г
- ванилия 1 бр
- бакпулвер 1 пакет
- прясно кафе 150 мл
- брашно 2 ч ч
- крем маскарпоне 500 г
- заквасена сметана 400 г
- пудра захар 5 - 6 с л
- пресни ягоди 100 г
- сироп - компот от ягоди
Глазура:
- 100 течна сметана
- 100 черен шоколад 80 % какао
- декорация целувки
- бял настърган шоколад
- оризови кори
- гелова боя за оцветяване на корите
Начин на приготвяне:
- Разбиват се яйцата със захарта докато побелеят. Добавя се олио, прясно мляко, ванилия, сварено кафе и накрая се пресява брашното с бакпулвера и какаото. Получената кексова смес се изсипва в квадратна тава 24 см с ринг върху хартия за печене. Печем в загрята фурна 180 С около 45 минути или до суха клечка.
- Блатът се охлажда и нарязва на три части.
- Приготвя се крем, като в дълбока купа се разбива маскарпоне с пудра захар, добавя се заквасена сметана и разбърквате с шпатула.
- В същата форма сложете един блат, леко се сиропира с компот от ягоди, намазва се 1/3 част от крема, отгоре поръсете с малки парченца нарязани ягоди. Следва втори блат, сироп, крем, ягоди и трети блат.
- Оставете тортата да стегне за 1 нощ. Изважда се на другия ден, ринга се сваля и тортата се измазва.
- В подходящ съд смесете течна сметана и парченца черен шоколад.
- Сложете в Вм за 2 минути, загрейте, извадете и разбъркайте на еднородна смес.
- Изчаква се малко да се охлади, сипва се във фуниика от хартия за печене и минавате по краищата на тортата, така че да се разтече надолу, после цялата се покрива с глазура.
- Когато стегне, се декорира с цветя приготвени от оризова хартия потопени в топла оцветена гелова боя и слепени с разтопен шоколад.
- Поръсвате с настърган бял шоколад.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.