Необходими продукти:
- сварени картофи 1 кг
- шунка 100 г
- шпек 100 г
- сварени яйца 3 бр
- прясна краставица 1 малка
- магданоз
- пресен лук 2 стръка
- сол
- лимонов сок
- шарена сол
- майонеза 200 г
- цедено кисело мляко 150 г
- кашкавал настърган 100 г
Декорация:
- пера лук
- шунка
- магданоз
Начин на приготвяне:
- Сварете картофите и яйцата в подсолена вода. Обелете ги и нарежете на ситно. Овкусете картофите с шарена сол, лимонов сок и малко олио. Добавете ситно нарязан пресен лук, шунка на кубчета, шпек на кубчета, магданоз и обелена нарязана на кубчета крастивица без семената.
- Ръзбъркайте добре да се смесят продуктите.
- Накрая добавете майонезата и цеденото кисело мляко, като смесите всички продукти.
- В кръгла тава 23-24 см върху стреч фолио с лъжица оформете блат.
- Завийте с висящите крайща и оставете в хладилника за една нощ.
- На друтия ден се обръща в голяма чиния, фолиото се сваля и поръсваме с настърган кашкавал.
- Декорира се с цветенца оформени от пресен лук, шунка, краставица, шпек и магданоз.
- Сервираме охладена.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.