Необходими продукти:
- 20 г мая
- 700 г брашно
- 1 ч ч топло прясно мляко
- 100 мл вода за маята
- 50 г разтопено масло
- щипка сол
- 120 г захар
- 2 яйца без един жълтък
- ванилия
- цветни захарни пръчици
- 100 г течен шоколад
- сусам
Начин на приготвяне:
- Маята се разтваря във водата с 1 с л захар и 1 с л брашно и се оставя да шупне. Сипва се в брашното, добавяме прясното мляко, разбитите яйца със захарта, сол, ванилия, разтопено масло.
- Замесва се меко тесто и оставяме на топло да втаса 40 мин.
- Премесваме и се разделя на две равни части. Половината тесто се разделя на 3 големи и една по малка топка. Трите се разточват на дълги ленти, намазват се с течен шоколад и се навиват на фитил. Сплитат се трите фитила на плитка.
- Малкото топче се поставя в средата на тава с хартия за печене, край него се поставя като венец плитката.
- Оставя се още 20 мин. да бухне, намазваме с разбит с малко олио жълтък и поръсваме със захар, сусам, захарни пръчици.
- Печем в загрята фурна 180 градуса 35 мин.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.