Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1 жълтък за намазване
- 200 г заквасена сметана
- 180 г захар
- 50 г разтопена мас
- 50 мл олио
- щипка сол
- 30 г мая
- ванилия
- кора от лимон
- 800 г брашно
- боровинки
- карамелизирани орехи, начукани ситно
- сусам
Начин на приготвяне:
- Маята се активира като се разбърква в 50 мл топла вода с малко захар и брашно и оставям да шупне.
- Разбиват се яйцата със захарта и сипвам в средата на брашното с щипка сол.
- Добавя се активираната мая, половината смес от олиото и маста, заквасената сметана.
- Накрая се добавя ванилията и настъргана кора от лимон.
- Замесваме меко тесто, като по време на месенето се добавя останалата мазнина.
- Оставяме тестото в купа покрито с фолио да втаса около 1 час.
- Готовото тесто се разточва на голям правоъгълник с дължина 40 см. Около една трета от правоъгълника се нарязва на 8 равни части, а всяка част се нарязва на три ленти. Всяка тройка ленти се сплита на плитка.
- Отгоре в цялата част разпределяме плънката и започваме да навиваме на руло към плитките, които се прехвърлят върху рулото. Краищата се свързват и венеца се нарежда в намазана с олио тава в средата поставяме чашка, за да запазим кръглата форма. Втасва още 20 минути.
- Намазва се с разбит с малко олио жълтък и поръсваме сусам.
- Печем 35-40 минути до готовност.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.