Мароканската марината, която ще приготвим включва четири основни компоненти – чесън, лимонов сок, мента и подправки (кимион, бахар, джинджифил, кориандър, канела, черен пипер, магданоз, куркума, цитрусова кора). Тя добавя остър, пикантен вкус, помагайки за превръщането на котлетите в запомнящо се семейно ястие. Първото което трябва да направиме е да оставим месото да се маринова за няколко часа преди печене. Ако имате достатъчно време е добре да го оставите за цялата нощ.
Необходими продукти:
- 1 кг. агнешки котлети
- 1/4 чаша листа мента (прясно нарязани)
- 1/4 чаша кориандър (прясно нарязан)
- две или три скилидки чесън (пресовани)
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- Сол на вкус (или 2 ч.л.)
- 3 с.л. микс от кимион, бахар, джинджифил, кориандър, канела, черен пипер, магданоз, куркума, цитрусова кора.
Начин на приготвяне на агнешките котлети:
- Смесваме всички съставки в подходящ за целта съд (купа). След като всичко е смесено в подобно на каша субстанция е времето да добавите и агнешкото месо.
- Завийте го добре след като се уверите, че маринатата е достигнала до всеки котлет. Завитата купа поставете в хладилник и както вече споменахме, може да престои там дори и денонощие, стига да имате това време.
- Следващият етап е печенето! Преди да запалите барбекюто извадете купата с агнешкото, за да може месото да придобие стайна температура.
- Когато всичко е готово, поставете котлетите на скарата и печете по 5-8 минути на страна.
*Бележки: Агнешкото е месо което е добре да се яде средно изпечено.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.
Ianka Todorova 4 год
Изглежда интересно, браво ?