Необходими продукти:
- яйца 2 бр
- захар 100 г
- мед 1 ч л
- мая 20 г
- топло прясно мляко 180 мл
- масло разтопено 60 г
- кора лимон 1 ч л
- ванилия 1 бр
- брашно 450 г
Плънка:
- тропически микс 70 г
- млечен шоколад на парчета 30 г
- стафиди 1 с л
За намазване:
- 1 жълтък
- кисело мляко 1 ч л
- намазване след печене захарен сироп 1: 1 вода и захар
ПРИГОТВЯНЕ:
- Разтворете маята в топло прясно мляко с една чаена лъжица мед и 2 с л брашно. Оставете да шупне за 10 минути.
- В купа пресейте брашното и оформете кладенче.
- Разбиите яйцата със захарта, добавете шупналата мая, кора лимон, ванилия и разтопеното масло.
- Замесете меко тесто, да не лепне и оставете на топло да втаса 1 час.
- Върху набрашнена силиконова подложка или плот с пръсти се оформя голям правоъгълник.
- Намажете леко с олио, поръсете с парченца тропически микс, стафиди, парченца млечен шоколад и навивате на руло.
- Нарежете с остър нож на 8-9 филии и наредете в тава върху хартия за печене с диаметър 24 см. Оставете да втаса 30 минути в загрята 50 С фурна.
- Намажете с разбит жълтък с кисело или прясно мляко.
- Печете в загрята фурна 170 с до златисто без вентилатор, като след 20 минута се покрива с фолио.
- На дъното на фурната сложете съд с вода.
- Извадете козуначената пита върху решетка да се охлади и леко намажете с захарен сироп.
- Може да поръсите кристална захар, но според мен няма нужда от повече захар. Сладост имат и от сушените тропически плодове и стафидите.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.