Необходими продукти:
- 4 яйца
- 500 гр кайма
- 1 глава лук
- магданоз
- скилидка чесън
- сол, черен пипер, бял пипер, чубрица
За панировката:
- 3 яйца, брашно, галета
Пюре от сладък картоф:
- 2 сладки картофа
- 1 с.л. масло
- 1 ч.ч прясно мляко
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Яйцата се слагат във вряла вода и се варят 7 мин. Когато са готови се слагат в студена вода и се белят.
- Смесва се каймата като се добавя ситно нарязан лук, настъргана скилидка чесън, сол, черен пипер, бял пипер, чубрица и магданоз.
- Каймата се разделя на 4 части.
- В три чинии се разпределя панировката: 4 разбити яйца, брашното, галетата. С мокри ръце се взима от каймата, оформя се топка и се слага върху чиния като се разтила с ръка.
- В средата се слага яйце и се оформя. Така е и с останалите продукти.
- Панировката: готовите яйца се овалват в брашно, яйце и галета. Пържат се в много добре загрято олио (олиото трябва да покрива яйцата). Пържат се около 5-6 мин. Когато са готови се поставят върху домакинска хартия. В същото олио се запържва тънко нарязан праз и лук (украса) за 2 мин.
- Пюрето се приготвя, като картофите се варят до готовност.
- Водата се отцежда и се пасират като се добавя прясно мляко до желаната гъстота.
- Добавя се масло, сол, черен пипер и се разбърква добре.
Рецепта предоставена от Мариела Димитрова.