Необходими продукти:
- 1кг. брашно
- 500 гр. прясно мляко
- 200гр. масло или свинска мас
- 6 яйца
- 1ч.захар
- кората от 1 лимон
- 1/2ч.л.сол и кубче мая
Начин на приготвяне:
- Размиваме маята с 1 /2ч.затоплено прясно мляко и малко брашно и се оставя да втаса.
- Замесва се тесто от останалото мляко, разбитите с захарта яйца солта, настърганата лимоновата кора, брашното и втасалата мая.
- Постепенно прибавяме разтопената мазнина към месенето като ръцете също се потапят в мазнината.
- Готовото тесто се оставя да втаса.
- Тестото се разделя на три оформя се козунак или руло, като вътре се слага течен шоколад и стафиди.
- Оставя се в намаслена форма да втаса след това се маже с жълтък смесен или разбит малко лимонов сок и печем до гоговност по желание гарнираме с кафяв и бял шоколад и се поръсва с лешници.
Рецепта предоставена от Адрияна Стефанова.