Рецепта за Козунак с газирана вода

Коментари · 260 Прегледа

Рецепта за Козунак с газирана вода. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за тестено изделие - Великденски Козунак.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 п. суха мая на д-р Йоткер
  • 2 с. л кисело мляко
  • 6 с.л захар
  • 4 с. л олио
  • 1 ванилия
  • 3 капки оцет
  • 500 г брашно
  • 125 мл газирана вода
  • кора от лимон, портокал
  • Ядки, стафиди, локум

Начин на приготвяне:

  1. Нека всички продукти са със стайна температура. Ако месите в хлебопекарна слагате всички течни съставки без олиото, като леко затопляте газираната вода, добавяте лимоновата / портокалова кора. Постепенно добавяте брашното до меко тесто (колкото меката част на дланта както се казва) и оставяте да се меси. Олиото добавяте малко по малко в процеса на месене.
  2. Преди да започне процеса на втасване може да пуснете още веднъж да меси. След като програмата за тесто ви свърши изваждате тестото и го премесвате с мазни ръце като разстилате и сгъвате, и така няколко пъти.
  3. Оформяте си козунаци, намазвате с жълтък + лъжица прясно мляко, поръсвате със захар и оставяте да втаса още веднъж.
  4. Печете на 170 градуса до готовност.

Ако месите на ръка леко затопляте газираната вода и с нея размивате маята + 3 с. л брашно и щипка захар. Оставяте на топло да се активира.

  1. Разбивате с миксер яйцата, захарта, ванилията и оцета. Прибавяте маята и брашното на порции.
  2. Меси се гладко тесто (може тук да добавите стафиди или да ги сложите вътре в самите фитили при оформянето).
  3. Месите докато в тестото започнат да се образуват мехури като периодично си топите ръцете в мазнина. В стаята, в която работите трябва да е достатъчно топло.
  4. Намазвате готовото омесено тесто с олио и оставяте да втаса.
  5. Оформяте козунаци, слагате плънка по желание.
  6. Мажете с жълтък + прясно мляко, ръсите със захар и оставяте отново да втаса.
  7. Печете на 170 градуса. Ако ви е силна фурната може да покриете с хартия за печене.

Рецепта предоставена от Мария Калудова.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg