Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 п. суха мая на д-р Йоткер
- 2 с. л кисело мляко
- 6 с.л захар
- 4 с. л олио
- 1 ванилия
- 3 капки оцет
- 500 г брашно
- 125 мл газирана вода
- кора от лимон, портокал
- Ядки, стафиди, локум
Начин на приготвяне:
- Нека всички продукти са със стайна температура. Ако месите в хлебопекарна слагате всички течни съставки без олиото, като леко затопляте газираната вода, добавяте лимоновата / портокалова кора. Постепенно добавяте брашното до меко тесто (колкото меката част на дланта както се казва) и оставяте да се меси. Олиото добавяте малко по малко в процеса на месене.
- Преди да започне процеса на втасване може да пуснете още веднъж да меси. След като програмата за тесто ви свърши изваждате тестото и го премесвате с мазни ръце като разстилате и сгъвате, и така няколко пъти.
- Оформяте си козунаци, намазвате с жълтък + лъжица прясно мляко, поръсвате със захар и оставяте да втаса още веднъж.
- Печете на 170 градуса до готовност.
Ако месите на ръка леко затопляте газираната вода и с нея размивате маята + 3 с. л брашно и щипка захар. Оставяте на топло да се активира.
- Разбивате с миксер яйцата, захарта, ванилията и оцета. Прибавяте маята и брашното на порции.
- Меси се гладко тесто (може тук да добавите стафиди или да ги сложите вътре в самите фитили при оформянето).
- Месите докато в тестото започнат да се образуват мехури като периодично си топите ръцете в мазнина. В стаята, в която работите трябва да е достатъчно топло.
- Намазвате готовото омесено тесто с олио и оставяте да втаса.
- Оформяте козунаци, слагате плънка по желание.
- Мажете с жълтък + прясно мляко, ръсите със захар и оставяте отново да втаса.
- Печете на 170 градуса. Ако ви е силна фурната може да покриете с хартия за печене.
Рецепта предоставена от Мария Калудова.