Необходими продукти:
за 4 бурканчета с вместимост 200 мл
- 600 мл прясно мляко
- 4 яйца
- козунак
- ванилия
- 200 гр захар
Начин на приготвяне:
- Карамелизирайте 100 гр от захарта + 1 сл вода.
- Налейте на дъното на всяко бурканче от карамела. Бурканчетата задължително трябва да са сухи и да не са студени.
- Върху карамела накъсайте от козунака и запълнете бурканчетата до половината, без да притискате твърде много.
- Налейте млякото в съда, в който приготвихте карамела, добавете останалата захар и го загрейте.Така хем млякото ще се стопли, хем ще се овкуси, хем съда ще се почисти по-лесно от карамела. Свалете от котлона, щом захарта се стопи.
- Когато млякото вече не е горещо, а приятно топло, добавете яйцата и ванилията и пасирайте.
- Прецедете сместа и налейте в бурканчетата, като изчаквате козунака да попие млякото.
- Загрейте фурната на 170-180С.
- Поставете бурканчетата в друг съд пълен с вода. Може да им сложите капачетата или да завиете с фолио.
- Печем на водна баня за около 40 минути. Времето в случая (донякъде) зависи от това колко е голям съда за водна баня. След което оставяме да се охлажда както си е във водната баня.
- По желание може да залеете охладените десертчета с разтопен шоколад.
Рецепта предоставена от Десласлава Енчева.