Необходими продукти:
- Брашно: 1 кг.
- Яйца: 3 броя
- Сирене /"Моцарела"/: 200 гр.
- Прясно мляко - 300 мл.
- Кисело мляко - 5 с.л.
- Мая: 1 кубче /42 г./
- Сол: 2 ч.л.
- Захар: 1 с.л.
За намазване: 1 жълтък /краве масло - 3 с.л., разтопено/
За поръсване: по желание - сусам /микс от семена/
Начин на приготвяне:
- В купа наливаме половината мляко /150 мл./ и го стопляме до сравнителна температура /леко топло/.
- В него добавяме маята, захарта и една супена лъжица брашно.
- Разбъркваме добре и оставяме маята да шупне /препоръчително на слънчево място – за около 5 мин/. Трябва да стане три пъти повече на обем.
- През това време пресяваме брашното.
- Правим кладенче в него.
- Разбиваме яйцата с останалите продукти и към тях прибавяме вече шупналата мая.
- Замесваме меко тесто, което да не лепне по ръцете, и го оставяме да втаса /около час/.
- След като е готово, добавяме моцарелата и го разделяме на две части /1:3/.
- От едната част се прави главата и тялото, а от по-малката уши, ръце, крака, бузите и нослето.
- Пече се на 180 – 190 градуса за около половин час.
- За очи можем да поставим 2 маслини или стафиди, а за зъбите да сложим бадеми. Също така можем да поръсим със сусам.
Рецепта предоставена от Десислава Георгиева.
Виктор Иванов 4 год
Харесва ми. Успех!