Необходими продукти:
- 150 гр захар
- 150 мл прясно мляко
- 3 яйца
- щипка сол
- 11 гр суха мая
- 3 бр ванилия
- есенция лимон/ром/ванилия
- кората на 1/2 портокал/или 1 сл сладко от портокали/
- около 650 гр брашно за козунаци или баница
- 100 гр разтопено краве масло
За брауни плънката:
- 100 гр натурален шоколад
- 100 гр краве масло
- 2 яйца
- 150 гр захар
- 80 гр какао
- захар за поръсване
- лешници
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята в млякото с една сл захар и малко брашно. Разбийте и оставете да шупне.
- Разбийте яйцата с щипка сол. Отделете си 2-3 сл от тях за намазване на рулото.
- Добавете захарта към яйцата и разбийте, докато напълно се стопи.
- В казанчето на уреда сипете яйцата, маята и млякото, добавете ароматите и сипете отгоре пресятото брашно. Програма Тесто.
- Щом се оформи на топка, започнете да добавяте от разтопеното масло малко по малко. Щом го поеме, добавете още масло. Така, докато поеме цялото количество. Оставете програмата да завърши.
- Когато тестото е готово е време за приготвяне на плънката. Разтопете заедно шоколада и маслото на водна баня. Свалете от котлона и разбъркайте, за да се смесят идеално.
- Оставете за няколко минути да се охлади и добавете захарта. Разбъркайте и добавете яйцата. Разбъркайте с телена бъркалка.
- Пресейте какаото върху шоколадовата смес и смесете с шпатула, докато се поеме. Не прекалявайте с разбъркването.
- Разточете тестото на правоъгълна платка и намажете по цялата дължина с 1/2 от сместа. Другата половина изсипете в единия край и започнете да завивате.
- Прехвърлете в намаслена и добре набрашнена /някоя по-голяма/ форма за кекс.
- Оставете да втаса още веднъж за 40мин.-1 час.
- Загрейте фурната на 180С.
- Намажете рулото с отделените яйца. Поръсете с навлажнена с малко вода захар и поръсете с натрошени лешници. Лешници може да добавите и в плънката.
- Печете, докато се зачерви добре. Проверявайте готовността с дървено шишче.
Рецепта предоставена от Десласлава Енчева.