Необходими продукти:
- 1 или 2 козунака по възможност с продълговата форма
- 1л прясно мляко
- 1 оп. нишесте шоколад или какао
- 1 оп.какао от 50 гр
- 1 чч захар за крема
- 1/2 чч захар за карамеленото мляко/за соропиране/
- 2 яйца
- 1 оп желатин
- 50 гр краве масло
- 100гр шоколад
- 1 ванилия
- бонбони за декорация
Начин на приготвяне:
- Размера и формата на тортата ще зависят от това с колко козунак разполагате. Ако нямате, може да се приготви с готови блатове или някои по любима рецепта, някакви бисквити или с изостанал кекс. Тази е от един козунак и ми остана доста от крема Тортата е семпла като рецепта, оформлението я прави интересна. Като я разрежете няма начин да не впечатлите всички на масата. Най-хубавото в цялата работа е,че се прави от лесно по-лесно.
- Първо се приготвя карамеленото мляко за сиропиране. 1/2 чч захар слагаме на котлона да карамелизира до светъл карамел.Добавяме 2 чч прясно мляко и оставя да поври,докато карамела се разтопи. Сваляме от котлона, добавяме му ванилията и оставяме да се охлажда.
- Останалото мляко слагаме на котлона с 1чч захар да заври. През това време разтваряме нишестето с 2-3 сл вода, добавяме какаото/за по-силен вкус, но може и без него/ и разбиваме добре. Прецеждаме през цедка и разреждаме с малко от топлото мляко, разбъркваме добре и наливаме във врящото мляко. Бъркаме енергично, докато се сгъсти и свари крема.
- Сваляме от котлона и добавяме маслото. Разбъркваме, докато се разтопи и поеме от крема.
- Покриваме с фолио за свежо съхранение, за да не хваща коричка докато се охлажда. На (козунаците или ) козунака се изрязва кората и се оформят в някаква по-правилна форма ;)
- Разрязва се по дължина на шест тънки блата. Разстиламе един голям лист фолио. Слагаме един блат, сиропираме с карамеленото мляко, намазваме с крем, втория блат-сиропираме и намазваме, същото и с третия. Като станат три, разрязваме по дължина и завъртаме едната част настрани и залепваме с крем. Намазваме отгоре и отстрани с крем. По същия начин и с другите два блата, като разменяме само местата при подреждането.
- Изправените се поставят върху легналите, а от другата страна на обратно-легналите върху изправените. Измазваме добре навсякъде и прехвърляме в чиния за сервиране. Оставяме за няколко часа в хладилника да се напои козунака и да стегне крема. Колко време? Според това колко ви е сух козунака -4-6 часа или цяла нощ.
- Накрая за украсата разтопих шоколада, изрязах няколко ленти хартия и ги подпъхнах под тортата и залях с една част от шоколада.
- Разнесох го по цялата повърхност на тортата. Прибрах във фризера за 5-10 минути да стегне. Понеже е малко количеството, а и доста тъничко намазах, стегна почти веднага. Извадих и залях с оставащия шоколад. Украсих с бонбоните. Извадих внимателно лентичките и подредих още бонбонки в чинията.
Рецепта предоставена от Десласлава Енчева.