Необходими продукти:
200 гр. фини овесени ядки
300 гр. смлени орехови ядки
3 бр. яйца
100 гр. масло
4 с.л. сироп от фурми
2 бр. ябълки (по-сладък сорт)
1/2 ч.л. канела
1 пакет бакпулвер (10гр.)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците в отделни купи. Разбийте маслото със сиропа от фурми и добавете към тях жълтъците и овесените ядки.
Обелете едната ябълка и я настържете на ситно ренде, добавете към настърганата ябълкова маса 2/3 от канелата, ваниловия екстракт и една лъжица лимонов сок, разбъркайте.
Другата ябълка срежете наполовина и почистете семките. Нарежете на много тънки резени с дебелина около 10 мм, поръсете с останалото количество канела. Тези резени ще използваме за да се покрие повърхността на сладкиша.
В отделна купа добавете към белтъците другата лъжица лимонов сок и ги разбийте на сняг. В купата с разбитите белтъци добавете смлените орехови ядки, към които преди това сте сложили бакпулвера и содата и ги разбърквайте внимателно.
Смесете настърганите ябълки с жълтъчната смес. Към тях добавете и белтъците с орехи. Разбъркайте внимателно до хомогенизиране.
Разпределете сместа в намазнена тавичка и върху нея разпределете ябълките, които сме нарязали на много тънки ленти. Печете за 30 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.