Необходими продукти:
- 500 гр агнешко/ярешко месо
- 500 гр агнешки/ярешки дреболии - бял дроб, черен дроб, чревца, сърце, бъбречета
- 3-4 връзки пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- 2-3 връзки магданоз
- 1-2 връзки джоджен
- червен пипер
- черен пипер
- сол
- олио/ или краве масло/
- 3-4 чч бульон от дреболиите
- 1 сл брашно
За заливката:
- 2 яйца
- 2 чч кисело или прясно мляко
- 2 сл брашно
- сол
- 1 сл оцет
Начин на приготвяне:
- Почистете и измийте дреболиите. Залейте дреболиите и нарязаното на парчета месо със студена вода, посолете и сварете до готовност. Задължително махайте пяната от бульона с лъжица, за да остане бистър.
- Готовите сварени месо и дреболии нарежете на ситно. Прецедете бульона.
- В по-дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината, количество колкото да покрие дъното. Задушете в нея ситно нарязания лук и чесън. Като омекнат, добавете месото и дреболиите, магданоза и джоджена - също нарязани на ситно.
- Щом и те омекнат и намалят обема си, добавяме червения пипер, разбъркваме и наливаме 1 чч от бульона. До този момент не сме добавяли сол, тъй като в бульона има.
- Загряваме фурната на 200С. Прехвърляме всичко в тавичка и доливаме още 2-3 чч бульон.
- Подправяме с черния пипер и със сол, ако има нужда и слагаме да се пече, докато течността изври и остане 1/3 от първоначалното количество.
- По желание може да се сгъсти с 1 сл брашно, разтворена в малко вода или бульон.
- Яйцата се разбиват с млякото и брашното.
- Подправяме със сол и оцет и заливаме ястието. Печем, докато се зачерви хубаво заливката.
- Сервираме още горещо с кисело мляко и салата с марули.
Рецепта предоставена от Десласлава Енчева.