Продукти за блата:
- 150 г солени бисквити (аз използвах "Cizi)
- 100 г масло
За крема:
- 300 г сирене
- 400 г заквасена сметана
- 2 скилидки чесън
- 4 стръка пресен лук
- 50 г смлени орехи
- 10 г желатин
- магданоз
- черен пипер и сол на вкус
За украса:
- варени яйца
- пера зелен лук
Начин на приготвяне:
- Смелете бисквитите в блендер и ги смесете с размекнатото масло.
- Направете блат във форма със свалящ ринг или в силиконови формички, може и в алуминиеви форми за крем карамел и приберете в хладилник, за да стегне.
- В голяма купа настържете сиренето, добавете настъргания чесън, нарязаните на ситно лук и магданоз, пипера, солта, орехите и разбъркайте.
- Добавете сметаната и разбийте с миксер.
- Разтворете желатина по описанието на опаковката (аз използвах на д-р Йоткер) и го смесете с крема.
- Изсипете сместа върху блата и загладете.
- Приберете отново в хладилник.
- Украсете с варените яйца.
Рецепта предоставена от Мария Калудова.