Необходими продукти:
- Брашно – 4 чаени чаши ( 550 гр.)
- Мая – 31 гр.
- Прясно мляко – 173 мл.
- Захар – 125 гр.
- Жълтъци – 3 бр.
- Яйца – 1 бр.
- Олио – 188 мл
- Масло – 63 гр.
- Сол
- Махлеб
- Ром
- Есенция
- Печени, белени бадеми за украса
- Жълтък – 1 бр. за украса
*Забележка: Брашното задължително да бъде пресято. Маята е прясна от кубче.
- Преди да бъде сложена се кипва в съд с 2 щипки захар и 1 с.л прясно мляко.
- Яйцата се разбиват с тел за готвене предварително. Прясното мляко, яйцата са домашни.
- Махлеб представлява фин прах от костилките на черни череши. Това е ориенталска подправка. Казвали са ми, че може да се намери на „Женския пазар” в град София.
Начин на приготвяне:
- Всички съставки се слагат в казанчето на хлебопекарната. Като се спазва основното правило, че първо се слагат мокрите съставки, а след тях сухите. Включва се на програма за месене. След като приключи програмата се вади тестото. То трябва да бъде меко, колкото мекото на ушите.
- Оформя се във форма за печене. Може да се плете с 3 или 4 фитила. На водна баня се оставят да втасат.
- Слага се голяма тенджера с вряла вода и отгоре съдът с козунака. Всичко се поставя в голям найлон.
- Козунака е готов за печене, когато увеличи два пъти обема си. След като е бухнал се слагат бадемите.
- С 1 жълтък, разбит с 1 с.л. олио се намазва отгоре.
- Пече се на 170 градуса. Отначало се пече с алуминиево фолио. След 30 мин. печене фолиото се отстранява и козунака се пече до придобиване на желания цвят на кората. След това фолиото отново се поставя и се пече до пълното му изпичане.
Рецепта предоставена от Антония Маринополска.