Необходими продукти:
- мая 20 г
- яйца 2 бр
- захар 100 г
- ванилия 1 бр
- портокалов сок 50 мл
- масло разтопено 80 г
- прясно мляко 100 мл
- брашно 550 - 600 гр
- белтък за намазване 1 бр
- пудра за поръсване
- лимонова глазура
- пудра захар 3/4 ч ч пресята
- сок от лимон 1/2
- цветни желирани бонбони
- бонбони маршмелоу
- шоколадови яйца 6 бр
ПРИГОТВЯНЕ:
- В топло прясно мляко натрошете маята с 1 ч л захар и 2 с л брашно да стане като кашичка. Оставете за 10 минути да бухне.
- В купа сипете брашното, добавете активираната мая, разбити яйца с останалата захар, ванилия и портокалов сок.
- Разбъркайте и прибавете половината разтопено масло. С брашното замесете меко тесто, намазнете си ръцете с останалото масло, разтягайте и сгъвайте докато поеме мазнината.
- Оставете тестото да втаса 1 -2 часа. Разделете на две, оформете фитили и ги усучете като въже.
- Поставете козунака във кексова форма 26 см, намазнена и набрашнена.
- Оформете като венец. Втасва още 30 минути, намажете с разбит белтък и печете в загрята фурна 170 С до готовност, проба с клечка да излезе суха.
- След 15-20 минута, или когато добие желания загар покрийте с фолио да не прегори.Извадете и охладете на решетка.
- С вилица разбъркайте пресята пудра захар и добавяйте лимонов сок по 1 с л да се получи като паста но и да е течна.
- Сипете сместа в хартиена фуниика, отрежете връхчето и поръсете венеца с пудра захар.
- Отгоре се декорира с на зиг зак с лимоновата глазура.
- От желирани бонбони се оформят цветенца, както и от бонбони маршмелоу. Декорираме с шоколадови яйчица и сме готови.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.