Рецепта за Козунак "Конец до конец"

Коментари · 234 Прегледа

Рецепта за Козунак "Конец до конец". Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за тестено изделие - Козунак.

Необходими продукти:

  • 1 кг. пресято брашно
  • 4 бр яйца + 1 белтък за намазване
  • 250 мл прясно мляко + 10 мл за намазване
  • 1 бр кубче мая 42 гр или 1бр суха мая 14гр
  • 1/2 ч.л. сол
  • 100 мл олио
  • 150 гр масло
  • 200 гр кристална захар + захар за поръсване
  • кората на 2 лимона

Начин на приготвяне:

  1. Първо пресяваме брашното в купа, добавяме солта и правим кладенче. После слагаме млякото и захарта на котлона и бъркаме до пълното и разтваряне, като внимаваме да не заври.
  2. След разтапяне, отнемете от котлона и оставете да се охлади, до момента в който пръста ни може да стои в него спокойно.
  3. Добавяме олиото, разбъркваме добре и слагаме маята. Завиваме с фолио и оставяме да се активира. Щом се надигне, добавяме в кладенчето на брашното.
  4. Яйцата разбиваме и добавяме отгоре.
  5. Започваме месенето, като взимаме малко от брашното до пълното му усвояване. След това омесваме леко и прехвърляме в планетарен миксер с кука за тесто. Ако нямате, без проблем може да продължите месенето на ръка.
  6. С миксера месим около 15 минути като постепенно добавяме разтопеното, но не горещо масло. Готовото тесто вадим и по традиция изблъскваме 100 пъти.
  7. Оставяме в купа за втасване или покриваме обикновена купа с фолио. Добре е стаята да е затоплена и оставяме да втасва за около 2 часа или докато утрои обема си. Ако решите да добавяте стафиди, не забравяйте да ги накиснете предварително в алкохол. 
  8. Готовото тесто разделяме на две равни части (аз ползвах две малки форми). Всяка част разделяме на три и правим фитили, които оплитаме в плитка. Тук е момента ако искате да добавите локум, стафиди или шоколад. Готовите плитки слагаме в избраните форми за печене. Моите са силиконови, така че нямах нужда от хартия.
  9. Оставяме да втаса отново за около час.
  10. Преди да сложим да се пекът, намазваме с разбит белтък с малко мляко и поръсваме със захар.
  11. Формите поставяме на студена решетка и поставяме в загрята фурна на 180 градуса или 160 с вентилатор.
  12. Печем около 45 минути като проверяваме за готовност с дървен шиш.

Рецепта предоставена от Петя Танчева.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg