Необходими продукти:
- 1 кг. пресято брашно
- 4 бр яйца + 1 белтък за намазване
- 250 мл прясно мляко + 10 мл за намазване
- 1 бр кубче мая 42 гр или 1бр суха мая 14гр
- 1/2 ч.л. сол
- 100 мл олио
- 150 гр масло
- 200 гр кристална захар + захар за поръсване
- кората на 2 лимона
Начин на приготвяне:
- Първо пресяваме брашното в купа, добавяме солта и правим кладенче. После слагаме млякото и захарта на котлона и бъркаме до пълното и разтваряне, като внимаваме да не заври.
- След разтапяне, отнемете от котлона и оставете да се охлади, до момента в който пръста ни може да стои в него спокойно.
- Добавяме олиото, разбъркваме добре и слагаме маята. Завиваме с фолио и оставяме да се активира. Щом се надигне, добавяме в кладенчето на брашното.
- Яйцата разбиваме и добавяме отгоре.
- Започваме месенето, като взимаме малко от брашното до пълното му усвояване. След това омесваме леко и прехвърляме в планетарен миксер с кука за тесто. Ако нямате, без проблем може да продължите месенето на ръка.
- С миксера месим около 15 минути като постепенно добавяме разтопеното, но не горещо масло. Готовото тесто вадим и по традиция изблъскваме 100 пъти.
- Оставяме в купа за втасване или покриваме обикновена купа с фолио. Добре е стаята да е затоплена и оставяме да втасва за около 2 часа или докато утрои обема си. Ако решите да добавяте стафиди, не забравяйте да ги накиснете предварително в алкохол.
- Готовото тесто разделяме на две равни части (аз ползвах две малки форми). Всяка част разделяме на три и правим фитили, които оплитаме в плитка. Тук е момента ако искате да добавите локум, стафиди или шоколад. Готовите плитки слагаме в избраните форми за печене. Моите са силиконови, така че нямах нужда от хартия.
- Оставяме да втаса отново за около час.
- Преди да сложим да се пекът, намазваме с разбит белтък с малко мляко и поръсваме със захар.
- Формите поставяме на студена решетка и поставяме в загрята фурна на 180 градуса или 160 с вентилатор.
- Печем около 45 минути като проверяваме за готовност с дървен шиш.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.