Необходими продукти:
- 1 кг. пресято брашно
- 4 бр яйца + 1 белтък за намазване
- 250 мл прясно мляко + 10 мл за намазване
- 1 бр кубче мая 42 гр или 1бр суха мая 14гр
- 1/2 ч.л. сол
- 100 мл олио
- 150 гр масло
- 200 гр кристална захар + захар за поръсване
- кората на 2 лимона
- 1 кутийка локум
Начин на приготвяне:
- Първо пресяваме брашното в купа, добавяме солта и правим кладенче. После слагаме млякото и захарта на котлона и бъркаме до пълното и разтваряне, като внимаваме да не заври. След разтапяне, отнемете от котлона и оставете да се охлади, до момента в който пръста ни може да стои в него спокойно.
- Добавяме олиото, разбъркваме добре и слагаме маята.
- Завиваме с фолио и оставяме да се активира. Щом се надигне, добавяме в кладенчето на брашното.
- Яйцата разбиваме и добавяме отгоре. Започваме месенето, като взимаме малко от брашното до пълното му усвояване. След това омесваме леко и прехвърляме в планетарен миксер с кука за тесто. Ако нямате, без проблем може да продължите месенето на ръка. С миксера месим около 15 минути като постепенно добавяме разтопеното, но не горещо масло.
- Готовото тесто вадим и по традиция изблъскваме 100 пъти.
- Оставяме в купа за втасване или покриваме обикновена купа с фолио. Добре е стаята да е затоплена и оставяме да втасва за около 2 часа или докато утрои обема си.
- Ако решите да добавяте стафиди, не забравяйте да ги накиснете предварително в алкохол.
- Готовото тесто разделяме на две равни части и разточваме добре за да получим хубав кръг с дебелина около 6мм. Разделяме с нож на 12 и поставяме във всеки триъгълник по парченце локум.
- Завиваме като кифличка, като събираме двата края в долната част.
- Поставяме във форма за мъфини с поставени хартиени формички.
- Оставяме да втаса още за около час.
- Преди да сложим да се пече, намазваме с разбит белтък с малко мляко и поръсваме със захар.
- Формите поставяме на студена решетка и поставяме в загрята фурна на 180 градуса или 160 с вентилатор.
- Печем около 15 минути като проверяваме за готовност с клечка.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.