Необходими продукти:
за 4бр големи чаши за уиски
- 3 бр яйца размер Л
- 100 гр шоколад млечен или натурален според вкуса
- 150 гр масло
- сок и кора от 1 лимон
- 4-5 бр ягоди
- шоколадови пръчици за декорация
- 100 гр бял шоколад за потапяне на ягодите
- оранжева сладкарска боя за боядисване на шоколада
Начин на приготвяне:
- Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня. Отделяме белтъците от жълтъците и ги разбиваме в отделни купи до пухкав сняг.
- Към жълтъците добавяме разтопеният шоколад и масло и добавяме кората от лимона.
- Белтъците разбиваме с добавеният лимонов сок. При готовност се добавят постепенно към другата смес и разбъркваме внимателно.
- Готовият мус разпределяме в чашите и поръсваме с шоколадови пръчици.
- Оставяме в хладилника и през това време подготвяме декоративните моркови.
- Потапяме ягодите в разтопеният и оцветен шоколад. Оставили сме листата на ягодите.
- При втвърдяване правим леки разрези (по-скоро натискаме леко) по ягодата за да я оформим, като морков.
- Готовите "моркови" пъхаме леко в муса за да изглеждат максимално, като моркови в земята.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.