Рецепта за Агнешка плешка със сос от нар

Коментари · 260 Прегледа

Рецепта за Агнешка плешка със сос от нар. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за ястие - Агнешка плешка.

Необходими продукти:

  • 1.3 кг - Агнешка плешка

ЗА МАРИНАТАТА:

  • 2 ч.л. - семена кимион
  • 1 ч.л. - семена кориандър
  • 5 с.л. - зехтин
  • 1 ч.л. - смлян кимион 
  • 1/2 ч.л. - канела на прах
  • 1/2 ч.л. - лют червен пипер
  • 1/2 ч.л. - смлян динджифил 
  • 1/2 ч.л. - куркума 
  • 1/4 ч.л. - прясно смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. - сол

ЗА СОСА С НАР:

  • 4 с.л. - меласа от нар
  • 100 мл - сок от нар 
  • 1 с.л. - мед
  • 2 с.л. - балсамова редукция

ЗА ТАБУЛЕ С НАР:

  • 100 г - булгур
  • 1 връзка - магданоз
  • 1/2 връзка мента - мента 
  • 2 - големи домата
  • 2 стръка - пресен лук
  • 100 г - семена нар 
  • 2 с.л. - зехтин
  • 3-4 с.л. - лимонов сок
  • 2 ч.л. - сол
  • 1/2 ч.л. - прясно смлян черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. В сух тиган запечете семената кимион и кориандър за 2-3 минути.
  2. В купичка сложете зехтина, добавете смлените подправки, счуканите запечени семена и разбъркайте добре, докато получите гъста паста. Намажете месото от всички страни, сложете в тава и печете 30 минути покрито с фолио в предварително загрята до 200 градуса фурна. Намалете градусите до 160 и още 2 часа. Махнете фолиото, увеличете градусите на 180 и печете още 30 минути.
  3. За соса от нар смесете всички продукти в купичка. Извадете изпеченото месо от фурната, оставете го на решетка, а соковете от печеното прехвърлете в касерола и добавете сместа с меласата от нар и останалите продукти, оставете да заври и редуцирайте наполовина.
  4. За табулето с нар: Сварете булгура според инструкциите на опаковката. Отцедете, измийте със студена вода и сложете в купа.
  5. Към него добавете ситно нарязания магданоз, листата на 3 клонки мента, доматите (конкасе) и нарязания на колелца лук. Разбъркайте.
  6. Добавете зърната нар и зехтина, лимоновия сок, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре.
  7. Сервирайте агнешкото на конци, полейте със сос от нар и гарнирайте с табуле и нарязан арабски плосък хляб.

Рецепта предоставена от Цветан Желязков.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg