Необходими продукти:
800 г козунак
250 г ягоди за украса
олио за намазване
За крема:
1,2 кг заквасена сметана
250 г ягоди
2 стръка босилек
1 шушулка ванилия
1 консерва подсладено кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
- Кремът се приготвя като заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек.
- Половината от ягодите се режат на кубчета.
- Козунакът се реже на еднакви по дебелина филии.
- Дъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене.
- Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата. Отгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема.
- Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите.
- Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа.
- След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем.
- Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета, по желание се гарнира с листенца босилек.
Съвет:
Босилекът може да се замени с мента.
Източник: Бон Апети