Необходими продукти:
ЗА ТЕСТОТО:
- 500 г - брашно
- 100 г - меко масло
- 1 - жълтък
- 150 мл - мътеница
- 200 мл - топла вода
- 1 с.л. - чили на люспи
- 1 с.л. - семена кимион
- 1 ч.л. - сол
ЗА КЮФТЕНЦАТА:
- 500 г - агнешка кайма
- 1 ч.л. - червен пипер
- 1 ч.л. - смлян кориандър
- 1 ч.л. - чили на люспи
- 1 ч.л. - канела
- 1/2 ч.л. - индийско орехче
- 1 1/2 ч.л. - сол
- 1 скилидка - чесън
- 1 глава - лук
- 1 с.л. - меласа от нар
ЗА СЕРВИРАНЕ:
- 1 - нар
- 4-5 клонки - пресен магданоз
ЗА НАМАЗВАНЕ:
- 1 - жълтък
- 1 с.л. - прясно мляко
За масленото тесто:
- В голяма купа сложете брашното, маслото и солта. Започнете да разтривате между пръстите си, докато сместа стане на трохи. Направете кладенче и сложете жълтъка, мътеницата и водата. Започнете да смесвате продуктите, и когато започне да се оформя тесто, прибавете чилито и едро счукания кимион.
- Върху леко набрашнен плот оформете омесете тестото за 4-5 минути, оформете на топка и сложете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за поне 30 минути.
- През това време пригответе плънката. За пълнежа - Сложете каймата в купа и добавете нарязаните на дребно лук и чесън, меласата, солта и всички подправки. Омесете добре и оставете за 20 минути, за да се смесят вкусовете.
- Разделете тестото на две и разточете на кора с дебелина около 5 милиметра. Изрежете кръгчета с диаметър 8-9 сантиметра и подредете с тава покрита с хартия за печене. От това количество тесто ще получите 24-26 кръгчета. Върху всяко кръгче тесто сложете около 1 ½ с.л. кайма, оформена на топче.
- С пръсти стиснете тестото от две страни, а след от двете противоположни, за да получите подобна на квадратна кошничка форма, което е обвита около каймата.
- Намажете ръбчетата с разбит жълтък и печете 15-18 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна с вентилатор.
- Поднесете топли, поръсени със зърна нар и нарязан магданоз.
Рецепта предоставена от Цветан Желязков.
Antonia 4 год
Оригинално и вкусно! Браво!!! ???