Рецепта за Агнешки кюфтенца в маслено тесто

Коментари · 266 Прегледа

Рецепта за Агнешки кюфтенца в маслено тесто. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за ястие - Агнешки кюфтенца.

Необходими продукти:

ЗА ТЕСТОТО:

  • 500 г - брашно 
  • 100 г - меко масло
  • 1 - жълтък 
  • 150 мл - мътеница 
  • 200 мл - топла вода
  • 1 с.л. - чили на люспи 
  • 1 с.л. - семена кимион 
  • 1 ч.л. - сол

ЗА КЮФТЕНЦАТА:

  • 500 г - агнешка кайма
  • 1 ч.л. - червен пипер
  • 1 ч.л. - смлян кориандър 
  • 1 ч.л. - чили на люспи
  • 1 ч.л. - канела 
  • 1/2 ч.л. - индийско орехче 
  • 1 1/2 ч.л. - сол 
  • 1 скилидка - чесън 
  • 1 глава - лук 
  • 1 с.л. - меласа от нар

ЗА СЕРВИРАНЕ:

  • 1 - нар 
  • 4-5 клонки - пресен магданоз

ЗА НАМАЗВАНЕ:

  • 1 - жълтък
  • 1 с.л. - прясно мляко

За масленото тесто:

  1. В голяма купа сложете брашното, маслото и солта. Започнете да разтривате между пръстите си, докато сместа стане на трохи. Направете кладенче и сложете жълтъка, мътеницата и водата. Започнете да смесвате продуктите, и когато започне да се оформя тесто, прибавете чилито и едро счукания кимион.
  2. Върху леко набрашнен плот оформете омесете тестото за 4-5 минути, оформете на топка и сложете в намаслена купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за поне 30 минути.
  3. През това време пригответе плънката. За пълнежа - Сложете каймата в купа и добавете нарязаните на дребно лук и чесън, меласата, солта и всички подправки. Омесете добре и оставете за 20 минути, за да се смесят вкусовете.
  4. Разделете тестото на две и разточете на кора с дебелина около 5 милиметра. Изрежете кръгчета с диаметър 8-9 сантиметра и подредете с тава покрита с хартия за печене. От това количество тесто ще получите 24-26 кръгчета. Върху всяко кръгче тесто сложете около 1 ½ с.л. кайма, оформена на топче.
  5. С пръсти стиснете тестото от две страни, а след от двете противоположни, за да получите подобна на квадратна кошничка форма, което е обвита около каймата.
  6. Намажете ръбчетата с разбит жълтък и печете 15-18 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна с вентилатор.
  7. Поднесете топли, поръсени със зърна нар и нарязан магданоз.

Рецепта предоставена от Цветан Желязков.

 

Коментари
Antonia 3 год

Оригинално и вкусно! Браво!!! ???

 
 
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg