Рецепта за Крем пита Краси

Коментари · 244 Прегледа

Рецепта за Крем пита Краси. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за тестено изделие - Крем пита Краси.

Необходими продукти:

За форма с размер 24 см.

  • 12 броя фини кори за баница за 4 блата
  • 150 гр краве масло разтопено
  • 7 яйца/разделени на жълтъци и белтъци/
  • 150 гр захар или на вкус/1чч непълна/
  • 1 л прясно мляко
  • 60 гр царевично нишесте или нишесте ванилия
  • 150 гр захар или на вкус за крема
  • около 250 гр орехи/ или микс ядки/,но с повече ще е още по-вкусно
  • 50 гр брашно с набухвател
  • ванилия
  • кора от лимон и портокал
  • /по желание 1 желатин/
  • прясно мляко за сиропиране

За украса:

  • орехи

 

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. 150 гр от орехите се смилат заедно с брашното с набухвател и лимоновите и портокаловите корички на ситно.
  2. Белтъците /7бр./се разбиват с щипка сол и няколко капки лимонов сок. Прибавяме на части захарта и продължаваме да разбиваме, докато напълно се стопи в белтъците, т.е. до не много твърди връхчета.
  3. Добавяме ядките и брашното и разбъркваме с шпатула нежно, докато се смесят.
  4. Загряваме фурната на 200С.
  5. Разтопяваме маслото/150гр./.
  6. Намазваме формата за торта с разтопено масло. Разделяме си корите три по три.
  7. На дъното на формата застиламе кора, краищата да останат отвън. Намазваме я с масло. Отгоре друга кора без намазване. Третата кора отново намазваме с масло и сипваме 2-3-4 сл от сместа с белтъците. Разпределяме я навсякъде.
  8. Завиваме със стърчащите краища на корите сместа и намазваме с масло. Печем в загрятата на 200С фурна, докато порозовеят апетитно корите. Така процедираме и с останалите кори.
  9. Формата след първия блат е гореща! Оставяме ги да се охладят добре.
  10. През това време си приготвяме класически крем ванилия. Слагаме да заври 800 мл от млякото, заедно със захарта /за крема/.
  11. Разтваряме нишестето в 2-3 сл вода и добавяме към жълтъците.
  12. Разбиваме добре и прецеждаме през цедка. Разреждаме с малко от горещото мляко и наливаме в врящото мляко.
  13. Бъркаме енергично и без да спираме, докато се сгъсти. Желателно е сглобяването на тортата да стане още докато крема е горещ, така по-бързо ще омекнат корите.
  14. Добавянето на желатина също е по желание и в случай, че сладкиша ще се сервира на следващия ден. Просто е много кремест и мек и нещо трябва да го държи, ако искате едно добре отрязано парче.
  15. На дъното на формата, в която пекохме блатовете, както си е добре омаслена, слагаме блат с кори.
  16. Надупчваме го с шишче навсякъде, може да се сиропира леко с четка с малко прясно мляко, поръсваме с натрошени по-наедро ядки и заливаме с горещия крем.
  17. Върху крема още един блат с кори, отново ядки и крем, третия блат по същия начин.
  18. Може да украсите, както ви харесва.

Рецепта предоставена от Десислава Енчева.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg