Необходими продукти:
За форма с размер 24 см.
- 12 броя фини кори за баница за 4 блата
- 150 гр краве масло разтопено
- 7 яйца/разделени на жълтъци и белтъци/
- 150 гр захар или на вкус/1чч непълна/
- 1 л прясно мляко
- 60 гр царевично нишесте или нишесте ванилия
- 150 гр захар или на вкус за крема
- около 250 гр орехи/ или микс ядки/,но с повече ще е още по-вкусно
- 50 гр брашно с набухвател
- ванилия
- кора от лимон и портокал
- /по желание 1 желатин/
- прясно мляко за сиропиране
За украса:
- орехи
ПРИГОТВЯНЕ:
- 150 гр от орехите се смилат заедно с брашното с набухвател и лимоновите и портокаловите корички на ситно.
- Белтъците /7бр./се разбиват с щипка сол и няколко капки лимонов сок. Прибавяме на части захарта и продължаваме да разбиваме, докато напълно се стопи в белтъците, т.е. до не много твърди връхчета.
- Добавяме ядките и брашното и разбъркваме с шпатула нежно, докато се смесят.
- Загряваме фурната на 200С.
- Разтопяваме маслото/150гр./.
- Намазваме формата за торта с разтопено масло. Разделяме си корите три по три.
- На дъното на формата застиламе кора, краищата да останат отвън. Намазваме я с масло. Отгоре друга кора без намазване. Третата кора отново намазваме с масло и сипваме 2-3-4 сл от сместа с белтъците. Разпределяме я навсякъде.
- Завиваме със стърчащите краища на корите сместа и намазваме с масло. Печем в загрятата на 200С фурна, докато порозовеят апетитно корите. Така процедираме и с останалите кори.
- Формата след първия блат е гореща! Оставяме ги да се охладят добре.
- През това време си приготвяме класически крем ванилия. Слагаме да заври 800 мл от млякото, заедно със захарта /за крема/.
- Разтваряме нишестето в 2-3 сл вода и добавяме към жълтъците.
- Разбиваме добре и прецеждаме през цедка. Разреждаме с малко от горещото мляко и наливаме в врящото мляко.
- Бъркаме енергично и без да спираме, докато се сгъсти. Желателно е сглобяването на тортата да стане още докато крема е горещ, така по-бързо ще омекнат корите.
- Добавянето на желатина също е по желание и в случай, че сладкиша ще се сервира на следващия ден. Просто е много кремест и мек и нещо трябва да го държи, ако искате едно добре отрязано парче.
- На дъното на формата, в която пекохме блатовете, както си е добре омаслена, слагаме блат с кори.
- Надупчваме го с шишче навсякъде, може да се сиропира леко с четка с малко прясно мляко, поръсваме с натрошени по-наедро ядки и заливаме с горещия крем.
- Върху крема още един блат с кори, отново ядки и крем, третия блат по същия начин.
- Може да украсите, както ви харесва.
Рецепта предоставена от Десислава Енчева.