Необходими продукти:
- 1 кг. и (200-250 гр.ако е необходимо, за да се получи меко тесто ) брашно, пресято 2 пъти
- 6 - яйца размер М, средно големи;
- 1/2 ч.л. - сол;
- 320 гр. - захар, аз я разтварям в млякото;
- 100 гр. - масло (не маргарин), или мас, смесено с 150 мл. - олио;
- 250 мл. прясно мляко;
- настъргана кора от 1 голям сочен пресен лимон (само жълтата част);
- 2 прахчета ванилия или 1 с.л. течна;
- 50 мл.- ром или коняк за накисване на стафидите;
- 1 кубче мая - 42 грама или 14 гр. суха мая ( 2 пакетчета по 7 гр.);
- стафиди;
- Локум; по желание какао или шоколад.
ПРИГОТВЯНЕ:
- Кубчето мая се размива в 50 мл. от хладкото мляко с 2 с.л. от захарта и 3-4 с.л. от брашното.
- Оставя се да втаса около 10-15 мин. на топло.
- Всички продукти трябва да са със стайна температура, брашното даже може да се загрее малко във фурната, омесва се тесто, като се слага половината от смесените две мазнини, като другата половина се добавя към тестото при месенето.
- Месенето става, като натискаме с длани към плота и разтягаме тестото, за да се активира максимално глутена. Така стават "конците".
- Месим с много мазни ръце, като вземаме от останалата мазнина докато свърши. Тестото трябва да е стегнато и еластично, като възглавничката на ухото ви. Не добавяме безразборно брашно. Месим, докато по повърхността на топката тесто започнат да се образуват мехурчета.
- Оставя се да втаса, час-два, зависи от температурата на помещението, или около час в изключена фурна с голяма купа гореща вряла вода на дъното. Или в леко загрята и изключена фурна - 30 градуса. След като удвои обема си, тестото се "обезвъздушава с обратното на юмруците, разделя се на желаните бройки, или му се придава желания от вас вид, без да се мачка много, не се меси повече, правят се фитили, прибавят се пълнежите стафиди, шоколад, локум .... във фитилите, (ако има пълнежи) и се усукват. Колкото повече ги усуквате, толкова повече стават на конци, плете се хлабаво, за да не се спукат плитките при следващото втасване и печенето. Сплетените козунаци се поставят в съдовете за печене върху хартия, която се намачква, за да стои на място, не се маже с мазнина и се оставят да втасат отново, поне 40-60 мин., пак в изключената фурна с гореща вода на дъното на фурната или в загрятата леко до 30 градуса и изключена такава.
- Втасалите козунаци се намазват с четка внимателно с 1 жълтък разбит с малко вода - 1-2 ч.л.
- Слагат се в средата на студена фурна, или един ред по-надолу, (всеки си знае фурната), която се включва на 150 градуса Ц .
- След 10-15-20 мин. се покрива с алуминиево фолио и се увеличава температурата на печене на 170 - 180 градуса Ц.
- Печем още 20-25 мин. или до суха клечка, като междувременно се следи какво става под фолиото.
- От тази доза се получават 3 козунака по 750 - 800 гр.
Рецепта предоставена от Татяна Петрова.