Необходими продукти:
За бутер тесто:
- мая - 1/2 пакетче суха
- прясно мляко - 250 мл
- яйца - 1 бр.
- захар - 1 к.л.
- сол - 1 щипка
- брашно - 500 - 600 г
За кифличките:
- Мармалад
- жълтъци - 1 за намазване на кифличките
Начин на приготвяне:
- Замесва се хубаво меко тесто, оставя се в хладилника да се охлади. Разточва се и върху едната половина на листа тесто се слагат парченца масло.
- Маслото трябва да бъде много студено. Покрива се с другата половина от тестото. Разточва се отново и се сгъва на три. Тази процедура се повтаря три пъти. Оставя се отново в хладилника за 15 минути, отново се разточва и прегъва, повтаря се три пъти процедурата.
- Домашното бутер тесто се прибира в хладилника и отново разточване и прегъване. Тази процедура може да я направите няколко пъти, така ще имате повече пластове тесто и масло.
- От това тесто направих кифлички с мармалад. Тестото се разточва на кора, режат се триъгълници. Във всеки триъгълник се слага мармалад, навива се на кифличка.
- Редят се в тава върху хартия за печене.
- Оставят се за 10-15 минути да втасат леко.
- Намазват се с разбит жълтък и се пекат на 180°C за 15-20 минути.
Рецепта предоставена от Татяна Петрова.