Рецепта за Великденски козунаци

Коментари · 264 Прегледа

Рецепта за Великденски козунаци. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за тестено изделие - Великденски Козунаци.

Необходими продукти: 

  • мая 11гр. суха ( ако използвате жива – 24гр.)
  • 200гр. захар (едра) 
  • 150мл. прясно мляко (леко затоплено)
  • 50мл. кисело мляко (на стайна температура)
  • 600гр. брашно за козунак или баница, 3 пъти пресято
  • от 100-150гр. брашно за доомесване на козунака
  • 1с.л. олио 
  • 100гр. краве масло (разтопено)
  • 3бр. яйца със среден размер (яйцата на стайна температура да са били) 
  • 100гр.стафиди накиснати в 60 мл. тъмен ром
  • 1 с,л. ром (този с който са киснали стафидите)
  • цитрусови кори 
  • ванилова есенция 
  • 100гр. локум 
  • щипка сол 
  • 1 жълтък + 1с.л. прясно мляко за намазване на козунака 
  • ядки по избор
  • захар за поръсване на козунака

Начин на приготвяне: 

  1. Започнете със стартера, а именно съживяването на тестото. За целта в купа изсипете прясното мляко, добавете маята, 1 с.л. захар и 4 с.л. от брашното. Разбъркайте до еднородна смес, без бучки. Покрийте и оставете докато маята “шупне” и се активира.
  2. През това време разбийте яйцата със захарта до побеляване на сместа. 
  3. Към яйчената смес добавете ванилията, цитрусовите корички, олиото,щипка сол, киселото мляко и отново разбийте с миксера. 
  4. Добавете 1с.л. ром от накиснатите стафиди към яйчената смес, разбъркайте с дървена бъркалка. 
  5. Пресейте брашното 3 пъти. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и яйчената смес. 
  6. Постепенно разбърквайте с дървена бъркална, след което започнете да месите. По време на месенето добавете още от 100 до 150гр. брашно – не повече. Леко ще лепне това да не ви притеснява! 
  7. Добре замесаното тесто намажете с малко от маслото и оставете в купа покрита с кърпа, да отпочине за 10мин.
  8. След почивката на тестото започнете да вкарвате в него от разтопеното масло. Това е най-трудната част. Тежко е ,ще “шляпа” и ще ви изглежда, че никога няма да се справите, но единственото което иска е МЕСЕНЕ. Месете както ви е удобно и можете. Тук, ако искате използвайте машина за месене, миксер или се доверете на ръцете си. Ако ви е твърде трудно правете кратки почивки, така ще се хидратира тестото и пак продължете, но тестото дръжте покрито задължително. 
  9. Това което ще получите е едно вече не лепнещо тесто ,идеално,меко и еластично. 
  10. Покрийте го и оставете докато си утрои от обема си.
  11. Втасалото тесто го размесете леко и разделете на 6 равни топчета.
  12. Аз направих 2 козунака, като всеки козунак е сплетен от по три фитила.
  13. За пълнеж използвах стафидите киснати в ром и локум, който придава допълнителна сладост. Може да добавите и шоколадови капки или течен шоколад. Плънката е по избор.
  14. Много е важно фитилите преди сплитане да се усукват – така стават конците!
  15. Сплетените козунаци се оставят отново да втасат докато удвоят от обема си. Имайте предвид, че при печенето те още се надигат.
  16. Намажете ги с жълтъка и прясното мляко,поръсете с мокра захар и мокри ядки. Така няма да изгорят при печенето. 
  17. Пекох ги 40мин.

Рецепта предоставена от Зорница Данева.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg