Продукти за 2 порции:
- 1 патладжан
- 300 гр. предварително сварено телешко или друго месо по избор
- 1ч.чаша кисело мляко
- 1 суп. лъжица сусамов тахан
- сокът на 1/3 лимон
- зехтин
- сол, черен пипер, кимион, червен пипер
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- Предварително надупчваме патладжана и го оставяме за няколко часа в подсолена вода. Подсушаваме и нарязваме на шайби, като не махаме кората. Запичаме на грил тиган или във фурна. Овкусяваме с малко зехтин, сол, черен пипер и оставяме настрани. По желание може да добавите и чесън. За тази рецепта използвах предварително сварено месо от телешки джолан. Може да замените с пилешко или свинско.
- Свареното месо накъсвам на сравнително едри парчета.
- Запържвам в малко мазнина, като заедно с месото добавям в тигана червен пипер и кимион, за да отворят ароматите си. Овкусявам със сол и черен пипер.
- Приготвяме соса, като към разбитито кисело мляко добавяме лимонов сок, сусамов тахан, сол и черен пипер.
- Поднасяме като върху канапе от шайбите патладжан поставяме половината месо, а отгоре заливаме обилно със сос.
- Поръсваме малко нарязан магданоз за свежест.
Рецепта предоставена от Анелия Терзиева.