Необходими продукти:
- лук 1 малка глава
- морков 1 среден
- олио 50 мл
- брашно 1 с л
- червен пипер 1 ч л
- коприва 200 г
- попарена ориз 3 с л
- пресен джоджен 3 - 4 стръка
- лимонов сок
Застройка:
- кисело мляко 1 к ч
- жълтък 1 бр
ПРИГОТВЯНЕ:
- Млади връхчета от коприва се измиват добре, попарват се във вряща вода и се отцеждат. Нарязват се на ситно.
- Нарежете ситно почистен лук, а моркова обелeн се рендосва на едро.
- В загрято олио запържете лук и морков да омекнат. Добавя се брашното, разбъркайте за минута, прибавете червен пипер и нарязана коприва.
- Налива се 1 литър и 600 мл топла вода. Може да сложите и част от прецедената вода от попарената коприва.
- Гответе докато заври, добавете измит ориз и оставете на тих огън, докато се свари оризът.
- Овкусете със сол и нарязан пресен джоджен.
- Пригответе застройката, като разбъркате жълтъка в киселото мляко и сипете на тънка струя след като супата леко се охлади.
- Поднесете топла с лъжица лимонов сок и стрък джоджен.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.