Необходими продукти:
- 4 яйца
- 250 гр. захар
- 250 мл. прясно мляко
- 800 г. брашно
- кората на 4 бр. лимони
- 1 кубче мая
- 150 мл. олио
За плънката:
- Шоколад
За поръсване:
- Захар или сусам
За намазване:
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
- В купа натрошете маята. Към нея добавете 1 чаена лъжичка захар от предвиденото количество, 100 мл. от хладкото мляко и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.
- Разтворете захарта в останалото прясно мляко. Добавете към подсладеното мляко яйцата, разбийте до еднородност и прибавете в сместа 100 мл. олио, настърганите кори на лимоните. Останалите 50 мл. оставете за доизмесване.
- Към активираната мая добавете подсладеното мляко с яйцата и олиото.
- В брашното направете кладенче и излейте течните съставки. Приемайте по малко брашно, за да стане тестото ви гладко и еластично. Бързото приемане на брашно ще направи тестото твърдо.Тестото за вашият козунак трябва да е меко и еластично.
- Към това тесто на няколко пъти добавяте останалото олио. При всяко добавяне, тестото се разтяга и сгъва. Не е нужно да биете тестото в плота. Само месете. След като тестото е поело мазнината, оставете козунакът да втасва.
- Сложете го в съд, който сте намазали и покрийте съда, за да не хваща кора тестото. Времето за втасване е различно. Зависи от топлината в помещението. При мен това време е около час и половина. Тестото трябва да удвои обемът си.
- Готовото тесто може да разделите на две и да направите два по-малки козунака (аз така правя) или да направите 1 голям.
- Всеки къс се разделя на три приблизително равни части. Всяка част се разтегля и оформя на тясна лента.
- Слага се шоколада и всяка лента се усуква. С трите усукани ленти оплитате плитка, като формите се намазват много леко или се слага в тях хартия за печене. Козунака втасва повторно около 30-35 минути.
- Втасалият козунак се намазва с помощта на четка с разбитото яйце и се поръсва със захар.
- Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса. Времето за печене зависи от големината на козунака. След като се е пекъл 35 минути проверете за готовността с дървено шишче. Щом по шишчето няма тесто, козунакът е готов.
Рецепта предоставена от Исман Ибрямова.