Рецепта за Великденски козунак

Коментари · 229 Прегледа

Рецепта за Великденски козунак. Рецепта участваща в кулинарен конкурс "Моята Великденска рецепта". Рецепта за Козунак за Великден.

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 250 мл. прясно мляко
  • 2 ч.ч. захар
  • 250 гр. мазнина /олио мас или масло / може да се конбинират
  • 3 ванилии
  • козун. мая колкото кибритена кутия
  • кората на 1 лимон
  • кората на 1 портокал
  • стафиди
  • локум, колкото повече, толкова по-добре
  • жълтък за намазване
  • захар за поръсване
  • около 1 кг. брашно

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Разтваряме маята с млякото, 2 с.л.захар, 2 с.л. брашно, оставяме да ферментира.
  2. Разбиваме захарта с яйцата и ванилиите, добавяме мазнина.
  3. Правим кладенче в съда с брашното и изсипваме сместа с яйцата и сместа с маята месим. Трябва да се получи меко тесто.
  4. Месим като слагаме на плота мазнина. Колкото повече месим толкова по- добре.
  5. Оставаме да втаса около 2 часа, може и повече.
  6. Размесваме отново, прибавяме стафидите, коричките, локума.
  7. Може да разделите тестото на две или на три части.
  8. Мажете с жълтък поръсвате със захар.
  9. Печете за около 30 мин.

Рецепта предоставена от Татяна Христова.

 

Коментари
Търсене

Кулинарен блог с рецепти | Рецепти | Хранителни продукти и Напитки | Кулинарни съвети | КУЛИНАРНИ КОНКУРСИ | Рецепти за Салати | Рецепти за супи без месо | Рецепти за супи с месо | Рецепти за предястия без месо | Рецепти за предястия с месо | Рецепти за основни ястия без месо | Рецепти за основни ястия с месо | Рецепти за основни ястия с риба | Рецепти за тестени изделия и печива | Рецепти за десерти | Здравословни рецепти | Рецепти за деца и бебета/Детска кухня | Консервиране на храна | Рецепти за напитки | Кулинарни менюта/Меню с Рецепти | Рецепти за сосове и гарнитури | Рецепти за маринати | Кулинарни статии | Ергенско парти, Моминско и Фирмени партита. Цялостна организация на партита MYPARTY.INFO | SMS и Бизнес Съобщения във Viber, WhatsApp и др. с Mobica.bg