Необходими продукти:
- белтъци 110 г
- захар 200 г
- кристална захар 110 г
- бадемово брашно 130 г
- гел боя червена
- бадемово брашно 130 г
Крем:
- течен шоколад 150 г
- масло 1 ч л
- прясно мляко 2 ч л
- крема сирене 50 г
- тъмен шоколад 30 г
ПРИГОТВЯНЕ:
- Започваме с разбиването с миксер на белтъци и щипка сол в суха купа, добавя се кристана захар на 2-3 пъти и се разбива поне 5 минути да няма кристали, а да е гладка смес като за целувки.
- Пресява се пудра захар и бадемово брашно. На три пъти се прибавя от белтъците в сухата смес и се разбърква с шпатулка.
- Сега е момента да добавите боя, разбърква се да стане еднородна смес с равен цвят. Сипва се в еднократен пош, отрязва се връхчето и се шприцоват кръгчета от 3-4 см в диаметър върху хартия за печене в голяма тава.
- Тавата се удря поне 6-7 може и повече пъти в плота, да излезе въздуха. Ако върху макарона се появи дупка се заглажда леко с клечка за зъби.
- Съхнат 1 час на хладно, но не в хладилника, докато при допир не лепне на пръстите.
- Фурната загрята на 140 С без венитилатор, печем за 17- 20 минути и готово.
- Подробности има в рецептата ми за макарони с обикновено брашно, а тези са истински френски.
- Оставят се да се охладят черупките иначе са меки и чупливи.
- Приготвя се крем, моят е шоколадов. Разтопява се масло с начупен черен шоколад и прясно мляко, разбърква се на гладка смес и сваляме от котлона.
- Когато леко се охлади, добавяме течен шоколад и накрая крема сирене за балансиран вкус.
- Сипвате от крема във фуниика от хартия за печене, в средата на макарона се шприцова и слепваме отгоре с втора черупка.
- Сервират се охладени за празничната трапеза!
Рецепта предоставена от Виолета Матева.