Необходими продукти:
За кексовата смес:
- 250 г захар
- 200 г масло
- 2 яйца+4 жълтъка
- 500 г брашно
- 1 бакпулвер
- 50 мл олио
- 150 мл ликьор Alchermes
За белтъчната глазура:
- 1 с.л. лимонов сок
- 4 белтъка
- захар
Начин на приготвяне:
- В купа се разбиват размекнатото масло и 250 г захар на пухкав крем. След това едно по едно се прибавят две цели яйца и четири жълтъка. Разбиването продължава.
- След това на порции се прибавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера. С шпатула се обърква всичко, прибавя се олиото и ликьора. От ликьора сместа придобива наситен розов до червен цвят.
- Бърка се до пълно хомогенизиране на тестото, след което се прехвърля в намаслена и набрашнена кексова форма.
- Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовността му се проверява с клечка за зъби. Щом забодена излезе суха от сладкиша, означава че е опечен.
- Изважда се от фурната и се оставя да изстине. Останалите белтъци се претеглят и се разбиват на сняг с двойно количество захар (1:2) и една супена лъжица лимонов сок.
- Сладкишът се намазва с белтъчната глазура, посипва се със захарни перли и се слага да се суши във фурната на 100 градуса за около 40 минути.
- Получава се бяла, твърда целувчена обвивка около сладкиша.
Рецепта предоставена от Албена Асенова-Писева.