Време за приготвяне: 45 минути
Трудност: Средна
Порции - 8 парчета
Необходими продукти за форма 22см или както в моя случай 4 мини форми по 16 см
*За блата:
- 3бр яйца размер Л
- 200 гр кристална бяла захар
- 200 гр ситно настъргани моркови
- 80 мл портокалов сок
- 60 гр смлени орехи
- кората на половин портокал настъргана на ситно
- 250 гр брашно
- 1 щипка сол
- 1 пакетче бакпулвер
- 80 мл олио
- 1/2 ч.л. джинджифил на прах
- 1/2 ч.л. канела
*За крема:
- 750 гр крема сирене
- 150 гр пудра захар
- 2 пакетчета ванилова захар
- 200 мл заквасена сметана
*За декорация:
- 50-60 гр захарно тесто за изработка на морковчета
- поръски по желание
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите и ванилията. Смесете брашното заедно с подправките и набухвателя.
- Прибавете го към яйчената смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре.
- Сипете тестото в избраната форма/и, покрита с хартия за печене.
- Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 15-20 минути и ги оставете да се охладят.
- За крема - разбийте крем сиренето със захарта и ванилията и добавете сметаната и разбъркайте.
- Сглобете тортата, като между всяка морковена платка намажете пласт от крема. За равномерна дебелина използвам пош с широк накрайник за да сложа еднакво количество крем между блатовете.
- Измажете с крем цялата торта отстрани и отгоре. Страниците изравних с назъбен накрайник за хубав релеф.
- Загладете горната част и украсете с рози от крема.
- Захарното тесто оформете, като морковчета и сложете във всяка от розите.
- Съхранява се в хладилник.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.