Трудност: Лесна
Порции 8 парчета
Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти:
- 500 гр ягоди
- 200 мл еспресо
- 3 пакетчета ванилова захар
- 2 с.л. коняк
- 3 единични пакета бишкоти - 30 - 36 бр
- 500 гр маскарпоне
- 120 гр захар
- 6 бр яйца М
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
- Стартираме с приготвянето на кафето, което заделяме настрана, за да изстине напълно. В годините съм пробвала различни техники за приготвяне на крема - от сложни по-сложни, но за този десерт се спрях на една изпитана и сравнително лесна техника.
- Стартираме с разделянето на жълтъците от белтъците в две купи (метални) и разделяне на захарта по равно в тях.
- Разбитите на пухкав крем жълтъци готвим около 5 минути на водна баня, след която поставяме купата в студена вода за да охладим. Готовата смес разбиваме с маскарпонето и ваниловата захар. Постепенно добавяме и разбитите на сняг белтъци. Крема е готов!
- В друга купа нарязваме на ситно ягодите и ги омесваме с 2 пакетчета ванилова захар, 2 лъжици кафе и коняка.
- Започваме със сглобяването на десерта. Първият ред бишкоти потапяме леко в студеното кафе и редим. Изсипваме цялата смес с ягоди. Върху тях слагаме 1/4 от крема и слагаме още един ред топени бишкоти. Изливаме останалата част от крема и оставяме в хладилника да отпочине поне 2 часа.
- Преди сервиране поръсваме плътно с какао. Декорираме с ягоди.
Рецепта предоставена от Петя Танчева.
Светослава Боянова 4 год
Ще опитам! Благодаря за рецептата! ?