ЗА БЛАТА:
- яйца - 4 бр.
- Замразен спанак - 200 г
- брашно - 2 ч.ч.
- захар - 2 ч.ч.
- олио - 1 ч.ч.
- бакпулвер - 1 пак.
- ванилия - 2 бр.
ЗА КРЕМА:
- сладкарска сметана - 500 мл
- маскарпоне - 250 г
- заквасена сметана - 1 кутия
- пудра захар - 4 с.л.
Начин на приготвяне:
- В купа счупете яйцата. Добавете захарта и ванилията. Разбийте с миксер до пухкав крем.
- В друга купа пасирайте спанака с олиото до еднородна смес. Добавете при яйцата. Продължете да бъркате с миксера, като добавяте на малки количества от брашното (смесено с бакпулвера).
- Сложете хартия за печене в тавичка с падащо дъно. Прехвърлете сместа вътре.
- Печете спаначения блат за торта в предварително загрята фурна на 170 градуса до суха клечка. Извадете и охладете.
- Разбийте сметаната с ванилията и 2 с.л. пудра захар.
- В друга купа разбийте маскарпонето, заквасената сметана и останалата захар. Смесете двете смеси с помощта на силиконова шпатула.
- Разрежете блата на 3 равни части.
Ягодово кули:
- 300 гр. ягоди
- 3 с.л захар
- 1 с.л лимонов сок
Приготвяне:
- Пасирайте ягодите с пасатор или блендер. Прецедете през цедка.
- Добавете захарта и лимоновия сок. Разбъркайте.
- Поставете на котлона да се посгъсти за 5-10 минути или до желаната гъстота.
- Сглобете тортата с маскарпоне, като редувате блат, крем, нарязани ягоди.
- Завършете с крема и декорирайте спаначената торта по вкус.
- Оставете я в хладилника за няколко часа.
Рецепта предоставена от Татяна Петрова.
Антоанета Ранчева 4 год
Изглежда уникално. Ще я пробвам и аз.