Необходими продукти:
- яйце 1 бр
- мая 20 г
- захар 1 с л
- сол 1 и 1/2 ч л
- прясно мляко 250 мл
- олио 4 с л
- сварен кортоф 1 среден
- натрошено сирене 150 г
- типово брашно 1 ч ч
- бяло брашно 2 чаши + доомесване
Намазване:
- 1 жълтък
- олио
- 1 с л семена
Плънка:
- телешки колбас 100 г
- кашкавал 100 г
ПРИГОТВЯНЕ:
- В топло мляко натрошете маята, добавете 1 с л захар и 2 с л брашно.
- Разбърква се на каша и оставяте да шупне за 10 минути.
- Смесвате в дълбока купа двата вида брашно, добавете активираната маята, сол, яйцето, олио, натрошено сирене и намачкан с вилица сварен картоф.
- Замесвате меко тесто, леко лепне. Оставете покрито с фолио да втаса за 30-40 минути.
- Колбаса нарежете на ситни кубчета, кашкавал настържете на ренде.
- Разделете тестото на две части, от двете части отделете по малко тесто и оформете топче за средата. Всяка част оформете на фитил, нарежете на 6 равни части.
- С намазнени ръце се оформя питка с големина на малка чиниика.
- Сложете кубчета колбас, отгоре кашкавал и сгънете на руло, като двата края се прищипват и нареждате в тава върху хартия за печене.
- Топчето за средата оформете на фитил и връзвате на възел.
- Оставете да почине питката за 25 минути, намажете с разбит жълтък с олио, поръсете семена.
- Печете в загрята фурна 180С до златисто около 30 минути, като към края се покрива с алуминиево фолио да не изгори.
- Извадете и покрийте с кърпа за 5 минути.
Рецепта предоставена от Виолета Матева.