Необходими продукти:
- около 700 г картофи
- 6-12 скилидки чесън, накълцани на ситно
- 1 ч.ч. зехтин
- 1-3 ч.ч. червен или бял винен оцет
- 1 с.л. сол
- 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.ч. накълцани орехи или бадеми
- сока на 1 лимон
Приготвяне или как се готви ястието:
- Почистете и обелете картофите и ги сварете до готовност. Поръсете с пипер и намачкайте.
- С помощта на пасатор или кухненски робот пюрирайте картофите заедно с чесъна и ядките, докато получите еднородна смес.
- Като все още пюрирате бавно добавете зехтина, оцета и лимона, като редувайки ги сипвате по мъничко и от двете докато получите сравнително гладка (от ядките сместа остава леко на бучки) и лъскава смес.
- Скордилята трябва да е кремообразна и гъста. Ако ви се струва, че е прекалено гъста добавете мъничко студена вода.