За блата:
3 яйца
60 г пудра захар
50 г бадемово брашно
Ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
30 г брашно
За крема:
3 жълтъка
100г захар
Ванилия
350 мл прясно мляко
400 мл течна сметана, разбита на мек крем
1п желатин
Допълнителни продукти:
5-6 бишкоти
100 мл силно еспресо
2 с.л. захар
2 с.л. захар Бейлис
350гр маскарпоне малка кутия
200гр бял шоколад
20-30мл прясно мляко
Приготвяне:
За блата разбийте белтъците на сняг с половината пудра захар. В друг съд разбийте на крем жълтъците с останалата пудра захар, лимоновата кора и ванилия. В купичка смесете бадемовото и бялото брашно. Започнете да прибавяте по малки части сухата смес и белтъците към разбитите жълтъци. Редувайте ги и бъркайте внимателно с домакинска бъркалка. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете тестото и го разнесете равномерно на тънък пласт. Изпечете го за около 12-15 минути в загрята на 170* фурна. След като блатът изстине изрежете от него два кръга с големина 23 см.
За крема разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Към тях налейте млякото и подправете с ванилия. Сварете крема на бавен огън, като бъркате непрекъснато. Когато кремът стане с консистенция на гъсто палачинково тесто го отстранете от огъня и го оставете да изстине. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна, докато стане течен. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Накрая прибавете сметаната и отново разбъркайте.
Вторият крем, който направих е за покриване на горната част на тортата, но той ще ви е необходим на по-късен етап. Може да го приготвите, да го покриете с фолио и да го оставите в хладилника докато тортата стегне.
Шоколада се разтапя на водна баня, вътре се изсипва млякото. След като се разтопи се оставя да се охлади и се разбърква с маскарпонето.
В купичка смесете кафето, водата, захарта и брендито. Нарежете бишкотите на хапки.
На дъното на тортена чиния поставете единия блат и го намажете с конфитюра. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Върху блата сипете половината от крема. Натопете бишкотите в кафето и ги разпределете върху него. Покрийте ги с останалия крем, а най-отгоре поставете врория блат. Притиснете добре с ръце, за да се споят пластовете. След което оставете тортата за 5-6 часа в хладилник да стегне. Когато махнете ринга измажете цялата торта с вторият крем и украсете по ваше желание.