- 20 гр свежа мая
- 400 мл вода
- 2 ч л захар
- 2 ч л сол
- 1 ч ч царевично брашно
- 800 гр бяло брашно
- 3 с л разтопено масло
- 150 рг сирене
- 50 гр масло за намазване
- сусам
- 2 яйца без един жълтък (той е за намазване)
- Маята се разбърква в 100 мл от водата със захарта и се оставя да шупне.
- Смесваме бяло и царевично брашно.
- Добавяме в него останалата вода, маята, солта, маслото, яйцата.
- Замесва се меко тесто и оставяме на топло да втаса 40 мин.
- Разделяме на две големи и едно по малко топче за украса.
- Всяко от големите се разточва на правоъгълник, намазва се с разтопено масло и поръсваме натрошено сирене.
- Навиват се две рула.
- Краищата се отрязват и се поставят в средата на тава застлана с хартия за печене.
- Нарязват се рулата на филии и се нареждат прави по стените на тавата докато се напълни.
- Останалото тесто се оформят 8 малки фитила, топченца, листенца с тях се украсява питката.
- Оставя се още 20-30 мин да втаса.
- Намазваме с разбит жълтък с 1 с л олио и поръсваме със сусам.
- Печем в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
- Изважда се върху решетка, намазваме с масло и покриваме с кърпа.
- След 10 минути е готова за сервиране.