Необходими съставки:
500 г фина обезмаслена извара
200 г дълги бишкоти
100 г Еритритол
250 мл силно еспресо
20 мл ром
3 яйца
неподсладено какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Започнете като сварите силно еспресо, към което добавете 20 мл ром. Оставете тази смес от кафе и ром напълно да се охлади. Междувременно в тенджера разбъркайте 100 г еритритол с 50 мл вода, на умерен огън оставете сместа да заври, докато еритритола се разтопи напълно. Ще разберете дали еретритола е напълно разтопен във водата, когато на повърхността на сместа започнат да се появяват малки балончета. След това отделете жълтъците и белтъците от яйцата. Отделно разбийте жълтъците, към които по време на разбиването дабавете половината от все още топлия разтворен еритритол. След това разбийте белтъците до получаване на гъст сняг. По време на разбиването добавете към белтъците останалата част от сместа с еритритола. Към разбитите жълтъци добавете изварата. Когато се получи хомогенна и гладка смес, внимателно към нея прибавете разбития сняг от белтъците. Подгответе си стъклена форма. Когато приготвяхме тази рецепта, ние използвахме форма с размери 19 см x 29 см. Във вече охладената смес от кафе и ром потапяйте бишкотите, но не за дълго, за да не се разпаднат. След това ги наредете във формата и отгоре върху тях нанесете половината от крема. Върху крема наредете останалите намокрени бишкоти, върху които намажете и втората част от крема. Оставете приготвеното тирамису да стегне в хладилник поне за 4 часа или най-добре за цяла нощ. Преди сервиране леко го поръсете с неподсладено какао.
Източник: GymBeam