Необходими продукти:
- 900 г основен бял рибен сос
- 200 г рибен бульон
- 200 г гъби
- 50 г краве масло
- 50 г растително масло
- 1 голяма глава кромид лук
- 50 г магданоз (корени)
- 4 жълтъци
- 100 г бяло вино
- винена киселина
- черен пипер и сол на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- Ароматните корени и лукът, нарязани на ситно, се задушават в малко бульон и растителното масло до пълното им омекване.
- Нарязвате гъбите на дребно и добавяте към полуготовата смес.
- След това се заливат с основния бял рибен сос и се варят на слаб огън около 10-15 мин.
- Преди окончателното сваряване на соса се прибавя кипналото бяло вино.
- Сосът се охлажда до 70°С.
- Прибавят се суровите жълтъци и част от кравето масло, леко затоплени, като сосът непрекъснато се бърка.
- Подправя се със сол, винена киселина и смлян черен пипер на вкус.
- Сосът се прецежда през гъсто сито и се поднася със задушена или варена риба.