Необходими продукти:
- 1100 г рибен бульон
- 60 г брашно
- 80 г краве масло
- сол на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- В сгорещеното краве масло леко се запържва до бял цвят брашното и се разрежда с 1/3 от горещия рибен бульон.
- Сместа се бърка непрекъснато докато кипне.
- Прибавя се и останалият бульон и се вари от 20 до 25 мин.
- Пяната, получена на повърхността на соса, се отстранява.
- Посолява се и се прецежда.
- От основния бял рибен сос се приготвят други видове сосове.
*Бележки: Рибният бульон се приготвя от хранителните рибни отпадъци: кости, глави, кожа и перки, както и от супен зарзават - моркови, керевиз, лук и др., която се заливат със студена вода и се варят 15 мин.