Необходими продукти:
- 70 г масло
- 30 г брашно
- 1 л прясно мляко
- 2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
Приготвяне или как се готви ястието:
- Разтопете маслото в подходяща тенджерка на средна температура. След като го разтопите, прибавете внимателно брашното и бъркайте докато се получи гладка смес.
- Продължавайте да бъркате докато брашното леко се запържи и стане златисто. Увеличете температурата и бавно прибавете млякото, като бъркате непрестанно.
- Когато леко започне да къкри намалете температурата и продължете да варите (тихо да къкри) за около 10 до 20 минути докаро престене да има песачлив вкус, подправете с подправките и сервирайте.
*Бележки: Ако добавите настъргани различни сирена, става страхотен сос със сирена.