Необходими продукти:
- 1 ч.ч. шунка, накълцана
- 1 ч.ч. лук, накълцан
- 1 ч.ч. моркови, накълцани
- 1/2 ч.ч. целина, накълцана
- 4 с.л. масло
- 2 с.л. зехтин
- 120 г телешка кайма
- 350 г свинска кайма
- 1/2 ч.ч. бяло вино
- 2 ч.ч. телешки бульон
- 2 с.л. доматена паста
- 250 г пилешки дробчета
- 1 ч.ч. сметана
- 1 г индийско орехче
- сол и пипер на вкус
Приготвяне или как се готви ястието:
- Смесете шунката, лука, морковите и целината, които предварително сте накълцали на дребно.
- Разтопете 2 с.л. масло в подходяща тенджерка, добавете сместта и запържете за около 10 минути или докато придобие златисто-кафяв цвят, като бъркате по-често.
- Прехвърлете в голяма тенджера с дебело дъно. В тенджерата, в която сте пържили сместта с шунката загрейте зехтина и запържете леко телешкото и свинското на средна температура до златисто-кафяво, като разбърквате, за да не се слепи каймата.
- Добавете виното и увеличете температурата, оставете да заври като бъркате непрекъснато докато течността се изпари на половина. Прехвърлете в голямата тенджера. Добавете доматената паста и бульона.
- Сложете да заври на силна температура, след това намалете огъня и оставете да къкри за 45 минути като разбърквате от време на време.
- В това време разтопете останалите 2 с.л. масло в тенджерката, в която пържихте първите две смеси.
- Добавете дробчетата и запържете за 3-4 минути или докато леко покафенеят. Махтене от огъня.
- Прибавете ги към соса 10 минути преди да е готов.
- Малко преди да сервирате прибавете сметаната и оставете да покъкри за 1 минута.
- Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.